30 Ekim 2011 Pazar

Karnabahar

      Artık bu kadar tatlıdan sonra bir sebze yemeğinin sırası geldi diye düşünüyorum.En sevdiğim yemeklerden biri olan karnabahar tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.Aslında siteye tarifi koymak aklıma gelmemişti.Fakat yerken neden olmasın, maksadım paylaşmak diye düşünüp kendimi bilgisayarın başında buldum.Aslında pek sevilmez ama ben karnabaharın her türlü halini seviyorum.
Fırınlıyorum,kızartıyorum,haşlıyorum...Bugünse sulu yemeğini yaptım ilerde değişik hallerinide paylaşıcam inşallah :)

      malzemeler:

  • 1 adet orta boy karnabahar 
  • 1 adet soğan orta boy 
  • 2 yemek kaşığı salça(domates-biber karışık kullanıyorum)
  • 200 gr kıyma
  • Sıvı yağ
  • Tuz ve karabiber 
  • 1-2 tutam maydonoz
       Yapılışı :
        
  1. Karnabaharlarınızı güzelce yıkayıp.Koçanlarına ayırıdıktan sonra bi on dakika kadar suda haşlayın.Ve süzün.
  2. Soğanınızı yemeklik ince ince doğrayın.Sıvı yağda kavurun.Hafif kavurduğunuz soğanın üzerine kıymanızıda ekleyin güzelce kavurun.Kıymanız suyunu çeksin.
  3. Salçanızıda bu karışıma ekleyin.Kokusu hafif gidecek kadar onuda kavurun. 
  4. Karnabaharlarınızı tencereye alın üzerini çok fazla geçmeyecek kadar sıcak suyunuzu ekleyin.Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin.Ön haşlama yaptığımız için dağılıp parçalanmasınlar.
  5. İyice yumuşayana kadar pişirin.Ve ocaktan almanıza 5 dk kala tuzunu ve karabiberinide ekleyin.
  6. Yemeğinizin altını kapayıp.İnce ince kıymış olduğunuz maydonozlarıda üzerine ekleyip hafifçe karıştırın. 
      Not:Karnabaharınıza yarım çay kaşığı kadar muskatta ekleyebilirsiniz.Güzel bir lezzet katacaktır..Ayrıca 
yemeklere tuzunu geç koyarsanız sebzelerinizin renginin solmasını ve geç pişmesini engellemiş  olursunuz..       Afiyet olsun..
                

29 Ekim 2011 Cumartesi

Limonata

     Birkaç gündür limonata yapmayı düşünüyordum.En sonunda ablamın arkadaşı Ayşen ablanın limonata tarifini yapmaya karar verdim.Sonuç harika oldu.Tadını çocukluk günlerimde içtiğim limonatalara benzettim.Artık sık sık yapmayı düşündüğüm bu tarifi sizlerlede paylaşmak istedim.


     Malzemeler 

        3 adet limon
        1-2 adet portakal
        3 su bardağı tozşeker
        3-5 litre su

     Yapılışı

        Limonları ve portakalları bir gün öncesinden buzluğa koyun.Ertesi gün limonatayı hazırlayacağınız 
zaman buzluktan çıkarın.Diğer tarafta şeker ve suyu karıştırın.Şekeri eritin.Limon ve portakalların tamamen çözünmesini beklemeden 5-6 dakika dışarda bekletin.Daha sonra dilimleyin.Hafif buzlu olan böldüğünüz dilimleri robotta biraz parçalayın.Sonra bu parçaları hazırladığınız suyun içine atın.Koyduğunuz tencerenin yada kabın ağzını kapatıp 20 dakika kadar bekletin.Çok fazla bekletmeyinki kabukların acımsı tadı ortaya çıkmasın.Sonra beklettiğiniz bu karışımı ayrı bir kaba süzün.Son olarak içine bir adet taze limon sıkıp karıştırın.Şişelere doldurup dolapta soğumaya bırakın..Veeeeee limonatanız hazır..... Yaz kış severek tüketilecek en faydalı içeceklerden biri bence..


   


28 Ekim 2011 Cuma

Mini pasta

 Bugün sizlerle paylaşmak istediğim tarifim benim sık sık yaptığım bi tarif..Çikolatalı favorilerim arasında yerini hiç  kaybetmez.Bu kalan en son pastaydı fotoğraflandırmak için pek hoş bir görüntüsü yoktu ama yine dayanamadım ve ekledim.Artık kusura bakmayın biraz gelişigüzel süslemişim :(

 Pandispanya malzemelerimiz
  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ 
  • Eğer kekimizi kakaolu yapacaksak benim gibi 3 yemek kaşığı kakao koyabilirsinizzzz
 Ara sosu için
          1 yada 2  paket hazır çikolata sos
         (Sütünü azaltıp koyu kıvamlı hazırlarsak daha hoş olur özellikle benim gibi  daire şeklindeki parfe kalıplarından kullandıysanız kalıptan çıkarırken pandispanyanızın arasından akmamış olur)


 Yapımı
  1.   Yumurtalarımızı ve şekerimizi bir kaba alın güzelce çırpın. 
Notum:Aslında pandispanya yapımında yumurta akları ve sarısı ayrılıp şekerin yarısı yumurtanın sarısıyla yarısıda yumurtanın akıyla çırpılır.Çırmış olduğumuz yumurta sarısına elenmiş kuru malzeme eklenir.Sonra kabartılan yumurta akları bu karışıma eklenir. Çünkü kabartılmış ıyı çırpılmış yumurta akları pandispanyanın cok guzel kabarmasını saglar.Yumurta akı  kabartma tozu görevini görür.Fakat ben bu tarifte böyle yapmadım tıpkı keklerde olduğu gibi yumurtayı birbirinden ayırmadan şekerle çırptım.Çünkü gayet güzel kabarıyor kabartma tozu tarifte olduğu için bu işlemlere gerek kalmadı.Tarifedevammm.....
  1. Şekerin iyice eridiğinden emin olduktan sonra sıvı yağı ekleyin.Kısa bi süre daha çırpın
  2. Ayrı bi yerde elediğimiz kakaoyu,unu,vanilya ve kabartma tozunuda ekleyip karıştırın.
  3. Eğer çikolata yoğunluğunu seviyorsanız ben birazda çikolata rendeledim.
  4. Kek kalıbınızı güzelce yağlayıp unu serptikten sonra 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin.(Ben 24 cm lik yuvarlak kelepçeli kek kalıbımı kullandım.)
  5. Pişme süresi fırından fırına değişiklik göstereceğinden, kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin.Kekinizin tam ortasına kürdanı batırın eğer temiz çıktıysa kekiniz pişmiş demektir.İlk 15-20 dakika fırınızın kapağını açmamaya özen gösterinki.Pandispanyanız puff diye sönmesin :) 
  6. Pasta kekimizi fırından aldıktan sonra soğmaya bırakın.Soğuduktan sonra Uzun tırtıklı bir ekmek bıçağıyla ortasından yatay bir şekilde kesin.
  7. Sonra mini çember kalıplarla  yada geniş ağızlı bir bardak yardımıyla yuvarlak parçalar kesin.Artık par a sayısı kalıbınızın büyüklüğüne bağlı.Parçaları kestikten sonra aralarda kalan kek parçalarınıda değişik şekillerde değerlendirebilirsiniz.
  8. Parçaların üzerini ıslatmak için ben ılık sütle erittiğim şeker kullandım.Bu karışım nescafeyle yada meyve suları ilede hazırlanabilir.
  9.  Kestiğiniz parçaların her birini ıslattıktan sonra bir katın üstüne çikolata sosunu dökün.Sonra diğer   katı  üstüne koyarak o katında üstüne sosunuzu dökün.Az yada bol dökmek size kalmış.Bu işlemleri her parça için uygulayın.
  10.  Bu hazırladığınız mini pastacıkların arasına fıstık,draje vb gibi malmemeler koyabilirsiniz. 
  11.  En son pastanızın üzerini hindistan cevizi yada rendelenmiş çikolata koyarak süsleyebilirsiniz hoş olur.
  12.  Dolapta 2-3 saat dinlendirip sunabilirsiniz.

     Notum: Kalıpla çıkardığınız keklerin kenarlarından kalan parçalarla çeşitli parfeler,pudingli pastalar yapabilirsiniz.Çok fazla bişey çıkmıyor ama değerlendirmiş oluyorsunuz.Ben o parçaların üzerine yalancı tavuk göğsü dökerek.Borcama koydum ve gayet lezzetli oldu. 
                
 Afiyetler olsun..



      

24 Ekim 2011 Pazartesi

Labneli fındık likörlü kup

     
      Yapımı çok ama çok kolay yaz günlerinde çeşitli meyvelerle sunularak yenebilecek serinletici bir tarif..

      Malzemeler
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket labne peyniri
  • 2 çorba kaşığı fındık likörü (isteğe bağlı)

      Yapılışı  
  1. Krem şantiyi ve sütü bir kapta iyice çırpın.
  2. Ayrı bir kapta labneyi  ve pudra şekerini çırpın. 
  3. Sonra bu karışımları birleştirip isteğe göre 2 çorba kaşığı fındık likörünüde ekleyerek mikserle son birkez daha karıştırın.Hazırladığınız karışımı kaselere yada cuplara boşaltın.
  4. Dolapta soğutarak çeşitli meyvelerle (şeftali,üzüm,çilek gibi) süsleyerek sunabilirsiniz.                         

Profiterol

    Pataşu Hamuru Malzemeleri
  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta ( Oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağı su 
   Kreması için
    
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

   Üst sosu için;

  • 200 gr krema ( 1 kutu)
  • 100 gr bitter çikolata ( Ben Belcolade adında bi marka kullandım ama hazır paket soslardanda    yararlandığım oluyor:) yada kendi çikolata sos tariflerimden..   

    Yapılışı


  1. Margarini tencereye koyup eritin.Daha sonra suyu ekleyin.Bu karışıma unu ekleyin.Koyu bir kıvam alana kısık ateşte karıştırın.Ve o kıvamı elde ettiğinizde altını kapatın.Birkaç dakika soğumaya bırakın.
  2. Sonra sırayla yumurtaları ilave edin.İlk yumurtadan başlayarak eklediğiniz her yumurtadan sonra yoğurarak hamuru elde edin.
  3. Hamuru sıkma torbası ile eğer sıkma torbası yoksa tatlı kaşığı ile ceviz büyüklüğünde olacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
  4. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif pembeleşene ve kabarana kadar pişirin.Ve fırının kapağını pişme süresi içerisinde açmamaya özen gösterin.Piştikten sonra soğumaya bırakın.
  5. Profiterol hamurunuz soğurken kremayı hazırlamaya başlayın.Sütünüzün içine diğer malzemeleri ekleyerek(vanilya ve margarin hariç) muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirin.Ocaktan alıp margarini ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
  6. Soğuyan porfiterol hamurlarınızı ortasından tamamen ayırmadan ikiye bölün.Ve aralarına ılınmış olan kremayı sıkın 
  7. Sosu için tencereye kremayı boşaltıp hafif ısıtın ve ocaktan alın.(Çok fazla ateşte tutmayınki dibi tutmasın.Sadece biraz ısıtın)İçine parcalara ayırdıgınız çikolataları ekleyip erimelerini sağlayın.İyice karıştırın.Hafif ılıttıktan sonra sosunuzda hazırolmuş olacak..Pataşu hamurlarınızın üzerine sosunuzu güzelce gezdirerek servise hazır hale getirin..Bu çilokata sosu her türlü pastanızın üzerinde kullanabilirisniz.
          Afiyet olsun..

23 Ekim 2011 Pazar

Tiramisu

      Nihayet uzun zamandır düşünüpte açamadığım blogumu en sonunda açtım.Eşimin sayesinde onun çektiği fotoğraflar ve fikirlerle daha da bi şevkle sarıldım blog açma işine.Hadi bakalım hayırlısı.Aslında çok kararsızdım nedeniyse bol bol denenmiş güzel tarifler sunmak gerçektende büyük sorumluluk.İnternetten güzel biriki tarif arayıp işte buldum dediğimiz öyle tarifler varki sonu bazen hüsranla sonuçlanıyor.İstemedenmi yapıyorlar bilmiyorum ama okudugunuz tariflerle alakası olmayan sonuçlar çıkıyor ortaya.Bu belki kullanılan malzeme farklılıklarından yada gerçekten sırf birkaç birşey yazmış olmak için yazmak düşüncesinden kaynaklanıyor.Neyse çooook uzatıpda sıkmayayım sizleri.Umarım sunduğum  tariflerimi beğenirsiniz.İlk tarifim benin en sevdiğim tatlılardan biri olan Tiramisu..Çok çeşitli tarifleri var ama bu vereceğim tarif rahmetli annemin arkadaşı çok sevdiğim Betül Teyzemin bi tarifi.Onda bu Tiramisuyu yediğim günden beri hep bu tarifi yapıyorum.Ve sizlerlede paylaşmak istedim.
       
      TİRAMİSU

      Malzemeler
       
  • 1 adet hazır pasta keki (Yada hazırlamış olduğunuz kakalolu pandispanya
  • 2 çorba kaşığı nescafe 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 çorba kaşığı toz şeker  
      
       Kreması için

  • 1 adet yumurta
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 4 su bardağı süt
  • 1 paket labne peyniri
       Yapılışı       
          
  •       Kremayı hazırlamak için yumurta,3 fincan şekerimizi,unumuzu ve sütü blendırdan geçirip.Tencereyi ateşe koyun ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Hazırladığımız kremaya hafif soğuyunca labne peynirini ekleyin.Ve mikserle iyice karışana kadar birkaç saniye çırpın.Ve on dakika kadar soğumaya bırakın.
  •       Diğer tarafta sıcak suyu, 2 yemek kaşığı nescafeyi ve 2 tatlı kaşığı şekeri iyice karıştırıp eritin.İkiye ayırdığımız pandispanyayı bu karışımla güzelce ıslatın.
  •       Sonra pandispanyanın altta olacak katının üzerine bolca kremanın bir kısmını sürün daha sonra pandispanyanın diğer katınıda üstüne  kapatarak kalan kremayıda diğer katın üstüne ve tüm pandispanyanın üzerine güzelce yayın.İyice kaplansın. 
  •      Son olarak üzerine süzegeçle kakao serpin.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip servis yapabilirsiniz.Ben bazen bir gün dolapta bekletipte yediğimizde daha lezzetli bulduğumu söyleyebilirim.                                                                                                                                                                  
               Afiyet olsun..:)