25 Ocak 2013 Cuma

Tavuk Graten


Eveeeet gezme ve tozma işlerim bitti:)ve nihayet bloğuma kavuştum.Günlerdir yeni bir post eklemeden sadece arkadaşlarımın bloglarına yorum yapmakla geçirdim Ankaradaki günlerimi. Eve döndükten sonrada biraz işgüç biraz dinlenme derken vakit geçti.Aman Bihter sakın yine bloğunu ihmale kalkışma diye söylendim kendime tabiki bu arada.Bu sefer kararlıyım arayı açmamak niyetindeyim.Tabiki arada niyeti bozduğum durumlar olabilir artık ondada sizin anlayışınıza sığınacağım.Bugün benim eskiden beri çok sevdiğim ve çok sık yaptığım nefismi nefis Tavuk Graten tarifimi paylaşacağım sizlerle.Umarım dener beğenirsiniz.


Malzemeler
  • 1 adet Bütün Tavuk (haşlanmış)
  • 2 adet Patates
  • 2 adet Havuç
  • Bezelye yarım su bardağı kadar
  • Tuz,Karabiber,Kırmızı toz biber,Pul biber yahut isteğinize kalmış baharatlar
  • Üzeri için rende kaşar peyniri
Beşamel sos
  •  2 Yemek Kaşığı Tereyağ ya da sıvı yağ
  •  3 Yemek Kaşığı Un
  •  3 Su bardağu Süt
  •  Tuz

Yapılışı
  •   Bir adet bütün tavuğu haşlayın.Haşladığınız tavuk etlerini kemiklerinden ayırıp güzelce didikleyin.
  •   Diğer tarafta bezelye,havuç ve patateslerinizi minik minik küpler halinde doğrayın.Ve   haşlayın.İsterseniz hazır garnitürde kullanabilirsiniz.
  •  Haşlanmış ve parçalara ayırdığınız tavuğunuzu ve garnitürlerinizi ısıya dayanıklı fırın kabınıza alın baharatlarıda ekleyerek güzelce harmanlayın.
  • Diğer tarafta beşamel sosunuzu hazırlamak için tereyağını tencerenize alın ununuzu ekleyip kavurmaya başlayın.Sütünüzü yavaş yavaş ekleyerek muhallebi kıvamına gelene dek kısık ateşte karıştırarak pişririn.
  • Hazırlamış olduğunuz beşamel sosuda tavuklu karışıma ekleyerek güzelce karıştırın.
  • 200 derecede ısıtılmış olan fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.Üzerine rendelenmiş kaşarıda ekleyerek tekrar fırınlayın bi on dakikada üzerinin nar gibi kızarmasını bekleyin.
  • Veee Tavuk Gratenimiz hazır.
Afiyet olsun.

6 Ocak 2013 Pazar

İstiridye Mantar Sote

Ben fotoğraf çekene kadar iyice kararttım mantarlarımı:) Fotoğraf modellerim biraz kendilerinden geçtiler.

 Merhabalar..

 Biraz geç kalmış olsamda herkesin yeni yılını kutlarım.Mutlu sağlıklı daha nice nice yıllar dilerim herkese.Ufak bi rahatsızlık halsizlik,gezme tozma derken biraz ara verdim yine.Şimdilerdede Ankara yolcusuyum.Gitmeden bir tarif ekleyeyim dedim hemencecik.Nefis bir mantar tarifim var.Artık sık sık rastladığımız istiridye mantarı.
 İstiridye mantarının kendine has aroması çok hoşuma gidiyor.Piştikçe yayılan koku gerçekten harika.Hatta insanın o kokuyu bastırmamak için baharat yada soğan gibi malzemeleri bile ekleyesi gelmiyor.Geçenlerde sade olarak kavurdum ve hafif karabiber takviyesiyle bile harika oldu.Yanınada bir pilav yaparsanız.E tabi bide bol bol yeşilikle dolu salata tabağınız.İşte size harika bir öğün.Benim favorilerimden.Neredeyse etle eşdeğer bir protein yapısına sahip olan  istiridyenin sağlık açısından faydalarıda çok. Belki şuradan göz atmak istersiniz neymiş ne değilmiş diye.Merak eden ve denemeyenler bi göz atın derim.Hatta birbirinden güzel tarifler içinde buraya tık tıkk lütfen.


İstiridye Mantar Sote

Malzemeler
  • 2 paket istiridye mantarı (400 gr kadar vardı pakette) Tadef (Tarım federasyonu)güvencesiyle bazı marketlerde bulabilirsiniz.Hatta pazarlarda.
  • Yarım soğan
  • 2-3 adet domates rendesi
  • 3 diş sarımsak
  • Zeytinyağ 
  • Kekik,taze çekilmiş karabiber,kırmızı toz biber
  • Limon suyu
  • Tuz   


Yapılışı

  •  Mantarlarınızı güzelce yıkayın temizleyin.Gerekirse eğer çoksa limonlu suda bekletin.Bekletinki kararmasınlar.
  • Mantarların bazıları epey büyük olduğu için ben biraz minik parçalara böldüm.İstediniz şekilde doğrayabilirsiniz.Hatta büyük büyük bile kavurabilirsiniz.
  • Tencereye yağınızı alın ve kızdırın.Soğanınızı istediğiniz şekilde doğrayıp tencereye alın.İyice kavurun.
  • Mantarlarınızıda tencereye alın ve yüksek ateşte kavurmaya başlayın.
  • Sarımsaklarınızıda ve rendelediğiniz domateslerinizide ekleyin.Mantarlarınız istediğiniz dirilikte olana dek pişirin.En son tuz ve baharatlarınızı ekleyin.
  • Ben tadının çok değişmemesi için baharat miktarını çok az tuttum.Ve soğanıda çok az koydum .Kendine has aromasını daha iyi ortaya çıkardığını düşünüyorum.Hatta geçenlerde soğan hiç eklemedim.Ama bol soğanlada lezzeti hoş oluyor tabiki
  •  Biraz daha geç piştiğini hatırlatmakta  fayda var.Eğerki iyi pişmemişse mantarlarınız, sıcak su takviyesi yapın.