18 Nisan 2013 Perşembe

Kumpir

Kumpir sever misiniz bimiyorum ama şu satırları yazan ben kumpire bayılırım..Geçen günde eşimle pazarda dolaşırken ,pazarcı amcanın tezgahındaki devasa büyüklükteki patateslere bakakaldık.Üç adet patates ikibuçuk kilo geldi düşünün yani ne kadar büyük olduklarını.Dayanamayıp evde kumpir ziyafeti yapmaya karar verdim ve aldım.Ama alırken Allahım ben bunları ne kadar süre pişireceğim diye kara kara düşündüm tabi.Amcaya sorsanız köz ateşine atın,ekmek fırınına verin  vs vs bi dolu şey saydı.Bunların hepsi güzel ama ben evde pişirme niyetindeydim.Niyet güzeldi ama uygulamaya gelince pişme aşaması epey uzun sürdü tabiki.Normalde birbuçuk saati gözden çıkarmıştım ama bizim dev patatesler iki saate yakın anca piştiler.Ama sonuç herşeye değerdi.Ortaköyde yediğim kumpirleri aratmadı gerçekten.




Normalde kolay kumpir yaparız ya hani,patatesi haşlayıp bir tepsiye ya da kaselere koyup.Üstünede malzemeleri koyarak kolaycacık hazırlarız yalancı kumpirimizi.Bu sefer onu tercih etmedim o da güzel oluyor o kumpir lezzetini alıyorsunuz ama fırında uzun uzun pişen kumpirin evi saran kokusu lezzeti bambaşka.Ama bidahaki sefer daha pişirilebilir boyutta patatesler seçmem gerek.Macera peşinde koşmaya gerek yok:)Ama ne yalan söyleyeyim tam kumpire yakışacak pateteslerdi.Bu arada geçen gün şunu öğrendim.Kumpir Anadolu'nun bazı kesimlerinde ''patates'' kelimesinin karşılığı olarak kullanılıyormuş.Ben onun yalancısıyım..Yalnız herşey bi tarafa tek bi sahnenin fotoğrafını şuraya ekleyemedim ya ona yanıyorum.Kumpiri yerken o kaşarın şöyle uzzuuuuun uzun uzama anı.Bi taraftan dumanı üstünde patatesin tereyağlı mis kokusu ve erimiş kaşar.Sadece o şekilde bile yiyebilirdim..Neyse tarife geçelimmi yavaş yavaş.





Kumpir

Malzemeler
  • 2 adet büyük boy patates 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 3 yemek kaşığı mısır (konserve)
  • Hazır garnitür
  • Kornişon Turşu
  • 4-5 adet sosis
  • Salam
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Siyah dilim zeytin
  • Rus salatası
  • Kırmızı biberli  yeşil zeytin
  • Ketçap
  • Mayonez
Yapılışı

  1. Patateslerinizi önce güzelce fırçalayarak yıkayın.Çamurundan kurtarın.
  2. Daha sonra  alttan üstten derin bir çizik atın.Aliminyum folyaya ayrı ayrı sarın ve arada kontrol ederek 230 derecede içleri yumuşayana kadar pişirin.Kürdanla yada çatalla kontrol edin pişip pişmediğini.
  3. Diğer tarafta sosileri dilim dilim doğrayıp.Teflonda biraz kızartıyoruz.Salçayıda ekleyin.Hafifçe o çiğ tadı gidene kadar kavurun.Biraz su ekleyip sosilerinizi pişirin.Karabiber ve pulbiber ekleyin.Damak tadınıza göre.
  4. Sonra fırından çıkarttığınız patateslerinizi biraz soğuttuktan sonra dikkatlice folyodan ayırın.Dikkat edin eliniz yanmasın çok sıcak oluyor.
  5. Patesinizi hafifce ikiye ayırıp.İçine tereyağın yarısını ve tuzu ekleyip.İyice yedirene kadar karıştırın.Daha sonra kaşar peynirinizi ekleyip onuda patatesin sıcaklığıyla iyice eritin.
  6. Şimdi sırasıyla malzemelerinizi ekleyin.Rus salatasını,msırı,zeytinlerinizi ve sosisli karışımı ekleyin.
Ve kumpiriniz hazır.Herkese şimdiden afiyet olsun.

Notlarım,
Patateslerinizi daha orta boylarda seçerseniz.Pişme süreniz kısalacaktır.Aliminyum folyaya sarmadanda pişirebilirsiniz.
Pateteslerinizi mikrodalga fırında da pişirebilirsiniz.Yüksek derecede 5 dakika sanırım yeterli olacaktır.
İçine koyacağınız malzemeler tamamen size kalmış.
Patateslerinize uzun ve derin bir şekilde bıçakla çiziik atmayı unutmayın. Kürdanlada bikaç yerinden delin.Patatesinizi ara ara çevirinki daha eşit pişsin.





4 Nisan 2013 Perşembe

Kuru Börülce Salatası

Merhabalar hepinize,
Umarım herkes iyidir.Ve umarım benim gibi diş ağrısıyla uyuyup uyanmak zorunda kalmıyorsunuzdur.Bir sürü çürük,bi dolu kanal tedavisi kaplama şu bu derken uzun bi süre dişçiden çıkamayacağım belli oldu maalesef.Başımı şöyle bi yerinden çıkarıp bi yere bırakabilmeyi isterdim şu anda:) Şu anda o manzarayı düşününce pek hoş bi görüntü olmuyor haklısınız ama bana sanırım çok iyi gelirdi.Özelliklede şu anda kafamdaki zonkkkk...zonk... zonkkkk sesinden o kadar bunaldımki.Hemen bloğun başına geçip yeni bi yayınla oyalanmak istedim.İyimi gelir sizce nedersiniz?bence çoooook iyi gelir hatta şu anda kafamı o sesten biraz olsun uzak tutabildiğimi hissediyorum.Bugünkü tarifim, bugünlerde benim için yemeye pek müsait olmayan bi tarif.Kuru börülce salatası..Düşünün yani onu bile zor yiyorum bu aralar.Bi bitse süper olacak.Öyle işte sizi diş problemlerimle pek sıkmayayım.Asıl meseleye gelelim bakalım.Asıl mesele geç keşfettiğim ama hayranı olduğum Börülceeeee...Börülceyi ilk yediğimde çok hoşuma gitmişti ve o günden sonra çok sık yapar oldum.Tabi bu bahsettiğim kuru börülce.Taze börülce salatasıda ilerde huzurlarınızda olacak.Kışında bol bol tükettik bu tarz salataları ama yazın yeri bi ayrı oluyor dimi ama.Ferahlatıcı etkisini düşünürsek tam bi kurtarıcı.Tek öğün olarak bile gayet doyurucu oluyor.Şöyle sıcaktan çok bunaldığınız bi yaz günü, dolapta soğuk soğuk yiyebileceğiniz salataların,sütlü tatlıların olduğunu düşünmek bile insanı serinletiyor.Arkadaşlar bu arada burdan bittermutfakta facebook sayfamında duyurusunu yapmış olayım.Beklerimm:)




Kuru Börülce Salatası

Malzemeler
  • 2 Su bardağı börülce
  • Kornişon turşu
  • Taze soğan
  • Sızma zeytinyağ
  • Kırmızı köz biber
  • Maydonoz
  • Nar ekşisi
  • Limon
  • Tuz
  • Sirke (ben eklemedim ama öylede çok lezzetli oluyor)
Yapılışı

Börülcelerinizi akşamdan suya koyup bekletebilirsiniz.Ertesi gün suda iyice yumuşayana kadar haşlayıp süzün.Ben akşamdan suda bekletmedim düdüklü tencerede bi on dakika haşladım.Ayrı biyerde zeytinyağ,limon ve nar ekşisi karışımın hazırlayın.Tüm malzemenizi minik minik doğrayın.Haşlamış ve suyunu süzmüş olduğunuz börülcelerin üzerine doğradığınız bu malzemeyi ve salata sosunuzuda ekleyip.İyice harmanlayın.işte bukadar şimdiden afiyet olsun..

1 Nisan 2013 Pazartesi

Balkabağı Dolgulu Portakallı Muffin

      Bundan yıllar önce bana biri ilerde kabak tatlısını seveceksin.Ya da sadece kabak tatlısını değilde, içinde kabak bulunan herşeyi yiyeceksin dese sanırım gülümser ve onu sevmeme nedenlerimi sıralamaya başlardım.Şimdiki zamana gelirsek eğer kabakla hiç bir anlaşmazlığım kalmadı:).Nasıl oldu bu bilmiyorum ama sanırım yıllar geçtikçe damak tadıda değişiyor insanın.Ya da şımarıklık yapıp yemediğiniz şeyleri yemeye başlıyorsunuz.Artık kabak tatlısı değil,balkabağının içinde olduğu pastalar,muffinler herşeyi denemeye başladım.Bu halimden şimdilik memnunum umarım bıkmam.Ayrıca kabağın bol lifli olması açısından çokta faydalı olduğunu düşünüyorum.O yüzden bol bol yapmaya çalışıyorum.
Bu muffinleriin lezzeti ve dokusundan çok memnun kaldım.İçindeki kabak dolgusu ve kekinin nemli yapısı bi araya gelince sonuç çok tatmin ediciydi.Tabiki portakalında rolünü unutmamak lazım.Yalnız bu muffinlerin tarifini nereden  aldığımı hatırlayamıyorum.Üzerinde değişiklik yaptığım benim uyarlamalarımdan biride olabilir tabi.Daha kışın yapıp yediğimiz fakat yayınlanmayı bekleyen bu tarifi, artık arayı daha fazla açmadan yayınlayayım dedim.Farkındaysanız arayı açma nedenlerime hiç girmiyorum:)hiç sizi sıkmayacağım korkmayın.Eğer varsa beni takip eden bikaç kişi.Onlara sesleniyorum "çeki düzen yolundayım" duyurulur..Afiyet olsun hepinize güzel bir hafta diliyorum.




 Balkabağı Dolgulu Portakallı Muffin
 Keki için malzemeler
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (biraz azaltabilirsiniz biraz şekerli oldu)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1,5 su bardağı un 
 
 Balkabağı dolgusu için malzemeler

  •  300 gr balkabağı
  •  2 su bardağı su
  •  Yarım çay kaşığı tarçın.zencefil ve kişniş
  •  3 yemek kaşığı pudra şekeri 
Yapılışı,

  1. Öncelikle balkağı dolgusu için kabağınızı düdüklü tencerede iki bardak suyla iyice yumuşayana kadar pişirin.15 dakika haşlanıyor.Normal tencerede haşlayacaksanız bu süre biraz daha uzar.
  2. Daha sonra pişen ılınmış kabaklarınıza baharatlarınızı ve pudra şekerinizi ekleyip.Güzelce karıştırın.Pudra şekeri miktarını isteğe göre çoğaltıp azaltabilirsiniz.Tadarak eklemenizi tavsiye ederim. 
  3. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Ardından yağınızı ve sütü ekleyin.Biraz daha çıprtıktan sonra.Un ve kabartma tozunu ekleyin.Portakal kabuğunuzuda rendeleyin.
  4. Muffin kalıplarınızı yağlayın.Karışımdan kalıbın yarısına kadar doldurun.Sonra bir kaşık pürenizi ekleyin.Üzerine tekrar kek karışımından koyun.Ama çok fazla doldurmayın.Hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra 180 derecede 30 dakika kadar pişirin.Üzerini pudra şekeri ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Notlarım,portakal kabuğunu daha önceden rendeleyip içine bi miktar toz şeker ilave etmiş olduğum portakal şekerlemesinden kullandım.Bir çay kaşığı kadar yeterli oldu.İlerde portakal şekerlemesinden bahsedicem.
  • Balkabağı püreniz orta kısıma koyarken çok fazla koymamaya dikkat edin.Çünkü fazla olursa kekin dışına çıkabiliyor.Buda ziyan olmasına sebep oluyor.
  • Muffinleriniz fırından çıktığında biraz ılınmaya başladığında üzerine nemli temiz bir bez koyarsanız kabuğunun yumuşak olmasını sağlarsınız.
  • Kalıp olarakta içine muffin kağıdı yerleştirdiğim12 li teflon muffin kalıbı kullandım.
  • Baharatlarla aranız pek iyi değilse onları eklemeyip.Sadece portakal kabuğu yahut vanilyada gayet hoş oluyor.