27 Ağustos 2013 Salı

Muzlu Yoğurtlu Dondurma (Frozen Yoğurt)

       
       


Ne zamandır Facebook sayfamda dondurma fotoğrafları paylaşıp durdum.Hep bi dondurma yapma sevdasıdır gitti.Şöyle ev yapımı bi dondurma yapsam ne güzel olurdu,ama ben onun için pek vakit bulamadım.
 Yaz bitmeden yaparmıyım acaba diye düşünürken dün aklıma esiverdi birden ve kendimi mutfakta buldum.Ama nolduysa son anda ben benim pratik dondurma tarifimde karar kıldım.Başka yaza yada kışa kaldı benim kuralı kuralına uygun meşakkatli dondurma yapma hayalim.Yani anladığınız gibi orjinal bir dondurma tarifi değil bu benimkisi.Bi nevi donmuş meyveli yoğurt.Hani şu duyduğumuz frozen yoğurt benzeri bi tarif.Muzlu donmuş yoğurt ya da çubuklu buzlu dondurmada diyebilirsiniz yani.Hangisi hoşunuza giderse.
 
                 

Ben İkeadan aldığım çubuklu dondurma kalıplarıyla hazırladım bu pratik dondurma tarifini.Daha öncede çileklisini yapmıştım.Onuda severek yemiştik.Ama onu daha fotoğraflandıramadan lüplettik;)size göstermek kısmet olmadı yani.
                               
                             


Bu yaptığım yoğurtlu meyveli karışıma,anlattığım gibi pek dondurma denmesede.Görüntüsü ve serinletmesi açısından dondurmadan pek bi farkı yok.Tabiki bu dondurmada o yağlı,lezzetli dondurma tadını bulamazsınız çünkü içinde ne krema var nede başka katkı maddeleri.Ama içindeki malzemelere baktığımızda gayet besleyici ve zararsız.Diyet yapanlar için, içindeki balı saymazsak tabiki:)eğer çocuğunuz varsa tam onlara göre bence korkmadan içiniz rahat hazırlayabilirsiniz.Tüm mevsim meyvelerini kullanarak harika tatlar çıkarabilirsiniz ortaya.
                      
                           
                                    


Bu arada kalıp olarak İkeadan aldığım kalıpları kullandığımı söylemiştim.Sizin dondurma kalıbınız yoksa cam bardak yada minik kaseleride kullanabilirisiniz. Plastik bardaktan dahada kolay çıkar.Umarım bu tarifi dener beğenirsiniz.Nediyim yazın şöyle serin serin bir tat sizi kendinize getirecektir.Hele hele el ve ev yapımıysa süper..
Eğer krema ekleyip yapmayı düşünürseniz iyi çırpmaya özen gösterin.Benim bu tarifimde çok çırpmaya gerek yok.Çünkü içinde krema yok.Ama şunu söylemeliyimki çilekli yaptığımda krema eklemiştim ve o zaman "ahh ahh bi dondurma makinem olsaydı süper olurdu" dediğimi çok iyi hatırlıyorum:)
Dondurma yapımında çeşitli püf noktaları var tabiki.Malzeme ne kadar uzun ve iyi çırpılırsa o kadar iyi soğutma aşamasıda çok önemli tabiki.Ama tüm bu saydığım krema yoğurt vs.dışındaki tek gerçek dondurmanın bildiğimiz sütle yapılması.Hemde keçi sütü ile uzun uzun aşamalardan geçerek yapılması.İşte ozaman ben dondurmaya dondurma derim.Yani ben yazımın en başında dedim ya hani yok evde orijinalini yapacaktım diye,sanırım biraz fazla atıp tuttum kendimi kandırdım dimi ama:))haksızmıyım sizce?tabiki evdede yapılır sevgili dondurmamız ama kurallarına uyulması şartıyla;)
Herkese yapıp deneyenede okuyanada herkese ama herkese Bon appétit!:)



Yoğurtlu Muzlu Dondurma

Malzemeler

  • Bir kase yoğurt(çok sulu olmasın)
  • 2 adet muz (yada istediğiniz başka bir meyve)
  • 2-3 yemek kaşığı bal (bal yerine pudra şekeri kullanabilirisiniz)
  • Ceviz
Yapılışı

Muzu püre haline getirin.İyice ezin.İsterseniz küp küp doğrayın.Yoğurdun içine püreyi,balı ve mini minik kırdığınız cevizi ekleyin.İyice karıştırın.Dondurma kalıbınız hazırladığınız karışımı paylaştırın.
3-4 saat buzlukta donmaya bırakın.Ve geriye sadece dondurmalarınızı kalıplarından çıkararak afiyetle yemek kalıyor.
Afiyet olsun

Not:Dondurmanızı bu malzemelere süt kreması ekleyerekte hazırlayabilirsiniz.100 ml kadar yeterli oluyor.Tüm malzemeyi mikserle karıştırıp meyve püresini ekleyebilirsiniz.Ben çileklisini yaptığımda krema kullanmıştım o da gayet güzel oluyor.Yoğurt kokusunu çok sevmiyorsanız Limon yada portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz.Tarçında hoş oluyor.
Şeker hastaları tatlandırıcı ile hazırlayabilirler.

11 Ağustos 2013 Pazar

Mantarlı Köfte

Bugünlerde hep tuzlulardan gidiyorum biliyorum.Ama tatlı tarifleride çok birikti.Umarım onlarıda yakında yayınlama fırsatı bulurum.Çok severek yaptığım bi yemek olan mantarlı köfte tarifim var bugün.Aslında çanak şeklinde yaptığım köftelerin içine mantarlı harcı ekleyip fırında pişiriyordum.Bu seferde tencerede pişmiş halini paylaşmak istedim.Mantar ve et bi arada bana çok lezzetli geliyor.Eğer fırında pişirmeyi tercih ederseniz üzerine kaşlar rendelemeyi unutmayın.


        



Mantarlı Köfte

Malzemeler
  • 350 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Biriki dilim bayat ekmek içi 
  • 4-5 dal maydonoz
  • 1er çay kaşığı karabiber,kekik ve pulbiber
  • Tuz 
  • 1 kg mantar
  • 2 adet domates
  • 2yemek kaşığı salça
  • Sıvıyağ
Yapılışı
  1. Soğanı rendeleyin sarımsak ve maydonozlarıda ince ince kıyın.Tüm baharatlarınızı ve ekmek içinizide ekleyin.
  2. Tüm malzemeyi iyice yoğurun.Mutfak robotunuz varsa yoğurmak yerine tüm malzemeyi robotta iyice karıştırın ve köftelerinize istediğiniz şekli verin.
  3. Mantarların güzelce temizleyin ve yıkayın.
  4. İnce ince doğradığınız mantarları tencereye alın ve iyice kavurun.Mantarlar hafifçe su saldığında domatesleri ve salçayıda ekleyin.Birazda o şekilde pişirin.Suyunu ekleyin köftelerinizide ekledikten sonra pişmeye bırakın.İİsterseniz mantarlı karışımı pişirip.Ayrı biryerde köfteleri kızartıp sonra mantarlı harcı köftelerle birleştirebilirsinizde.Kızartıncada çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun:) herkese iyi haftasonlarıı