21 Eylül 2013 Cumartesi

Hünkar Beğendi

Herkese merhabalarrrrr...Yine uzun bi ara verdim.Çünkü tatildeydik.Bunun affedilir bi yanı yok tabi biliyorum.Aksatmayı sevmiyorum ama neyapıyım.Yola çıkarken aklımda yeni tarifleri ekleme planım vardı ama bunu uygulamaya geçiremedim işte .Dondurma tarifinde dondu kaldı blog.Akşama yazarım sabaha yazarım derken tatil tatlı geldi ve üşengeçlik yaptm.Yine boş bıraktım buraları.
Güzel bir beğendi tarifim var bugün.Ben çok sık yapıyorum.Misafirlerimede yapmaya çalışıyorum.Beğeni alıyor bol bol.Sofrada hem çok şık duruyor.Hemde çok lezzetli bir yemek bence.Genelde dana etiyle yapıyorum.Bazende kuzu ile.Bugünkü hali kuzu ile yapılmış olanı.Hatta makbul olanıda odur şöyle bol kuzulu:)Böyle işte..Tatilde şunu yaptım bunu yaptım diye hiç uzun uzun anlatıp sıkmak istemiyorum sizleri.Sadece bi kaç fotoğraf karesiyle yazının sonunda özetledim.Yazımı yazmanın verdiği mutlulukla ve havanın kapalı olması sebebiyle ki bu havaya ben bayılırım çayım ve kitabımla dinlenmek üzere aranızdan ayrılıyorum.Herkese mutlu haftasonları diliyorum;)





Malzemeler

Eti için

1 kg kuzu kuşbaşı
2 adet soğan
2 adet domates

1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
4-5 Yeşil biber
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da tereyağ
Tuz

Karabiber
Pulbiber
Birazda ablamdan aldığım özel baharat karışımından ekledim

Beğendisi için

1 kavanoz közlenmiş patlıcan
2-3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt
Tuzot(miktarı damaktadınıza göre azar azar ekleyerek ayarlayın)
Rendelenmiş kaşar





Yapılışı
Kuşbaşı doğramış olduğunuz etinizi tencereye alın suyunu çekene kadar pişirin.
Soğanları küp küp doğrayın.Yağını ve soğanlarıda etlere ekleyin.İyice kavurun.Daha sonra minik minik doğradığınız biberlerle salçasınızıda ekleyip biraz kavurun.sonra domatesleri rendeleyip onlarıda ekleyip şöyle hafif bir fokurdatıp.Baharatlarınıda ekleyin.Bir bardak kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.Suyunu çekerse biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz ama çok sulu olmayacak.
O pişerken beğendisini hazırlamaya başlayın.

Beğendi için;
Tereyağda unu hafifçe kavurun.
Azar azar sütünüzü ekleyin topaklanmaması için azar azar ilave edin baktınızki oldu blender ınıza sarılın.
Tuzotunuzuda ekleyin.Mahalebi kıvamına gelince közlenmiş patlıcanınızı ekleyin.
Kesme tahtasında patlıcanınızı ince ince kıyın yada çatalla ezin.Ben hazır patlıcan kullandım.Tabi kendiniz közlerseniz oda süper olur.Ben kolaya kaçtım.
Ve yemeğimiz hazır.Tabaklara önce beğendisini alın üzerine etinizi koyun.Maydonoz gibi yeşilliklerle süsleyin.
Afıyet olsun herkese:)

Son olarak tatilde yediğim birkaç güzel lezzet fotoğrafı ve bizden bikaç kareyle veda ediyorum.


Ablamlarla balık ziyafetimiz..

Datçada nefis bademli köfte,Alaçatıda sakızlı,bademli,kakuleli kurabiyeler,Turunç köyünde bol otlu pazılı ıspanaklı gözleme,Alaçatıda zeytinyağlı girit kabağı yemeği ve kabak çiçeği dolması..
Fotoğrafını çekmediğim diğer lezzetler için üzgünüm ne yazıkki:(










Narlı Çilekli Smoothie

Ne yaz ne de kış mevsiminde çok soğuk içecekleri sevmem.Buz gibi olduğunda içtiğim şeyden hiçbir şey anlamam.Serinletmez bile beni.İlla içebileceğim soğuklukta olsun isterim.Smoothie deyincede akla buz gelir,soğuk meyveler gelir.Benimde yaptığım bu smoothiede de buz var.Meyveler de soğuk.Fakat çok soğuk değil:)buzuda az.Beni dondurmasın,içtiğim şeyden bişey anlayabileyim diye meyveleri dolaptan biraz erken çıkarıyorum.Buz ilavesiyle istediğim soğukluğu elde ediyorum.Ya da buz eklemeden meyvelerin soğukluğuna göre kendim ayarlıyorum.Benim bu yaptığım,bu harika buzzz gibi içeceğin doğasına aykırı ama olsun napalım.Çok soğuk şeyler tüketen yüzdelik dilimde değilim:)smoothieler meyve suyu ve meyve püresi arasında kalmış bir içecek.Soğuk meyvelerle, sebzelerle,meyve sularıyla,süt,yoğurt ve dondurma gibi ilavelerle hazırlanıyor.Mevsimine uygun meyve ve sebzelerle sık sık yapıp içebileceğiniz tam bir enerji ve vitamin deposu.Bence çokta doyurucu.

                       



Narlı ve Çilekli Smoothie
Malzemeler

1 su bardağı nar suyu
1/2 su bardağı çilek
4-5 küp buz
1 yemek kaşığı bal

Yapılışı
Tüm malzemeyi blender dan geçirip.Pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın.Ve içeceğiniz çok kısa sürede  hazır.