20 Kasım 2013 Çarşamba

Mantarlı Karides Güveç

Bu kadar tatlı yeter sanırım.Deniz ürünlerinden pek bi tarif vermediğim bloğumda  bu nefis karides güveçi paylaşıyorum bugün.Çok sık yapmasamda karidesi özlersem bu halini çok seviyorum.Güveçte nefis oluyor.Denerseniz beğenmeniz dileğiyle.
Sevgiler


Mantarlı Karides Güveç
Malzemeler
300 gr karides(ben İglodonmuş karides kullandım)
500 gr mantar
1 adet soğan
2 adet domates
3-4 adet sivribiber
2 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
Kaşar peyniri
Kekik pulbiber karabiber
Tuz



Yapılışı
Karideslerinizi kaynayan suya atıp 5 dakika kadar haşlayın.İsterseniz haşlamayıp hemen aşağıdaki sırayla soteleme işleminede geçebilirsiniz.
Mantarlarınızı istediğiniz şekilde doğrayın.Ve kararmamaları için limonlu suda bekleyin.Biberleri ince ince doğrayın.Domateslerinizide küp küp doğrayın.İnce ince kıymış olduğunuz soğanı ve sarımsağı tavaya alın soteleyin.Ardından domates karides ve biberlerinizide ekleyin hafifçe 5 dakika kadar
kavurun.Mantarlarınızıda ekleyin.Onlarlada kavurun tüm malzeme suyunu salıp hafifçe yumuşayana kadar kendi suyuyla pişirin
Baharatlarınıda ekleyin güzelce karıştırın.Eğer domates ve mantarlarınız çok su saldıysa biraz suyunu çektirin.


Sonra domatesli mantarlı hafifçe sulu karışımınızı ısıya dayanıklı fırın kaplarına paylaştırın.Bir on dakika kadar 190 derecede ısınmış fırında pişirin.Üzerine rende kaşar peynirini ekleyin üzerinin kızarması için biraz daha fırında tutun.
Not:Fırın kaplarınızı çok fazla doldurmayın.
Fırın kabınız karidesli harcı yerleştirirken tereyağ parçalarını aralara serpiştirebilirsiniz.Ben tüm malzemeyi tereyağda sotelediğim için o şekilde yapmadım.

Afiyet olsun.



17 Kasım 2013 Pazar

Elmalı Tart

Tartsever biri olarak niye bunca zamandır bi tart tarifi vermedim bilmiyorum.Buram buram elma ve tarçın kokusunu o kadar çok severimki.O fırında pişerken yemekten çok kokusunu duymaktan zevk alırım.Mis gibi bi karışım olan elma,şeker,ceviz ve tarçın kokusu bence muhteşem.E bide kıtır bi hamurlada birleşince offfff.Çayla yada kahveyle nefis olur.Tart,turta,pay ne olursa olsun hepsine bayılırım.Tam kuralına uygun yaptığımı düşünmesemde çoğu zaman,kendimce değişiklikler yaparım.Ve sonuç olarak kendine özgü bi lezzet elde ederim.
Bazen meşakkatli tart denemeleriyle yorabilirim kendimi tart yaparken.Bazense bu pratik tarifi dener yahu niye kendimi diğer tariflerle yordum diye hayıflanırım.
Bu tarifi deneyin derim beğeneceğinizi düşünüyorum.Ama dikkat edin boş bulunupta ekşi elma seçiminde bulunmayın benim gibi.Ben tekrar manava gidip başka elma almaya üşendiğim için hafif mayhoş bir tart yaptım çok güzelde oldu fakat kesinlikle ekşi olmasını pek tercih etmem.Ama konu ekşi elmalı tart yapmaksa tercihim kesinlikle o yanlışlıkla aldığım elmalar olacak.Buna eminim.
Yeni yaptığım tartın fotoğrafını çekemesemde arşivde yayınlanmayı bekleyen fotoğraf işime yaradı.Tarif aynı tarif.Sadece bu yaptığım tartta etrafına saç örgüsü yapmadım yani herhangi bi süsleme yok bide üzerinde hamurundan rendeledim bu kadar.Tarifimize gelirsek.

       



Elmalı Tart
(Türk mutfağı kitabından alınmıştır)

Tart Hamur için 
Malzemeler

1 su bardağı pudra şekeri
200 gr tereyağ yada başka bir katı yap (teremyağ güzel oluyor)
3,5-4 su bardağı un
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

İç harcı için,
4-5 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı kadar ceviz dahada az olabilir

Yapılışı

Elmaların kabuklarını soyun ve renleyin.Tavaya elmaları tarçını şekeri ekleyip kısık ateşte pişirin.Ardından cevizleride ekleyin.İç harcınız bi kenarda ılınsın.

Ununuzu yoğurma kabınıza alın ortasına yağınızı yumurtayı şekeri ekleyin.Hamurunu yoğurun.Ele yapışmayacak bir hamur olacak.Sonra hamurunuzun üçte birini ayırın streçfilme sarıp buzlupa atın.Tart hamurunu üzerini kapatıp buzluğa koyun.Donmasını sağlayın.Vaktiniz varsa bikaç saat dinledirin.Bu kadar sürem yok diyorsanız biraz bekleyip merdanenizle hamuru azıcık un yardımıyla ince olarak açın.Yağlamış olduğunuz Tart kabınınıza ya da borcama hamuru yayın.Kenarlarını yükseltin.Düzgün koyamadım diye endişelenmeyin elinizle bastırarak düzeltin.Çatalla delikler açın.bu kabarmaması için yapılıyor.Ama benim gibi çok ince açmazsanız delik falanda delmezseniz benimki gibi biraz kalın olabilir.Tartın incesi makbul olsada hiç sorun değil ben herşekilde yerim:)hamurunuzu güzelce yaydıktan sonra elmalı harcıda üzerine yayın.En son olarakta donması için dolaba koyduğunuz o bi parça hamuruda rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
Isıtılmış fırında 180 derece üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Soğuduktan sonra pudra şekeri serpiştirin.

Püf noktalara değinecek olursak tartınız kıtır kıtır olmasını istiyorsanız malzemelrin hepsinin soğuk olması önemli.Hatta buzdolabında bekletebilirsiniz.Özellikle tereyağın içinde biraz pütür pütür kalöası önemli ki bu kıtırlığı sağlayan en önemli faktörlerden.Yoğurma aşaması biraz zorlu ama mutfak robotu yada mikserle halledilebiliyor.Tart hamurunu yoğurduktan sonra buzdolabında bekletmeniz ve açarkende yoğururkende çok hızlı olunması çok önemli bi püf noktası.Her ne kadar benim tartımın kenarları kıtır içi çok fazla kıtır olmasada dikkatli olduğum zamanlarda tümü kıtı kıtır oluyor ve ağızda dağılıyor.

Hepinize afiyet olsun.

10 Kasım 2013 Pazar

Pancake(Pankek)

"Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı"
  demiş Ünlü Şair Cemal Süreya.

  Ne güzel demiş.Kesinlikle güzel bir kahvaltı beni benden alır.Mutluluk verir.Son zamanlarda biraz aksatsamda en sevdiğim öğündür diyebilirim.Düşünsenize fırından yeni çıkmış sıcacık çıtır çıtır ekmek kokusu ya da kızarmış ekmek artık hangisini seviyorsanız,fokur fokur kaynamakta olan taze çayınız,kar gibi beyaz peynir dilimleri,tereyağ,bal vs vs bu liste uzarda gider.Şunları yazmak bile içimi ısıtır.Son yıllarda kahvaltılar biraz değişti tabi.Artık kahvaltılarda bildiğimiz kahvaltılıklar olsada yanına illa bişey yapma gereği duyuyoruz.İşte o bişeylerden pancake tarifim var bugün.

Yani kısacası krepler pankekler bizdeki isimleriyle akıtmalar kayganalar benim kahvaltımın güzelleri:)bu arada şunuda söylemeden edemiycem pankeki krepten ayıran başlıca özellik içine kabartma tozu konuluyor olması.Pankekler minik minik kabarık kek hatta mini bazlama gibi oluyorlar,fransızların meşhur krebi ise tam tersine daha ince ve büyük oluyor.Ben krepi daha çok tuzlu şeylerle tüketmeyi seviyorum.Pankeki ise tam tersine nutella,çikolata sos,vişne reçeli gibi şeylerle birlikte yemeyi seviyorum.Hatta tahin pekmez karışımıda süper oluyor.Bir amerikan kahvaltı klasiği olan pankeki onlar genelde akçaağaç şurubuyla pudra şekeri ile birlikte yiyorlar.


                                    

Bu arara biliyormuydunuz kahvaltı Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcükmüş.Artık günümüzde bu değişti sanırım.Kahve önce içiliyor ya da sadece bir kaç sert kahveyle güne başlayanlar var ama bu pek bana göre değil.Ben kahvaltı kültürüne gönülden bağlıyım:)ama illa yanına bişeyler yapılacak zenginleştirilecek.Masaya oturuduğumdada şu cümleyi kurarım hep "kahvaltı değil sanki akşam yemeği yiyoruz".Hani olurya bazen o kadar çok şey yapılırki zavallı peynire,zeytine sıra gelmez bi türlü.Üzülürüm onlara:)İşte o anlarda hep aklımdan geçer bu cümle.
Ama siz bakmayın canım bana.Her zamanda keyfim olmuyor tabi her kahvaltıyada bişeyler yapmıyorum.Ama keyfim yerindeyse güzel şeyle çıkar ortaya.
Eveeeet pancake(pankek) tarifimize gelirsek.Tarif benim sevdiğim ve izlemekten çok zevk aldığım şef Jamie Oliver a ait.Ve diğer pancake denemelerime göre gerçekten süper bi tarif.Gram ölçüleriyle uğraşmayı sevmeyenler için sıkıcı gelebilir ama bence buna değer.Puf puf çok lezzetli olduğunu yapınca anlayacaksınız.


                                    

                                   



                       
                      


Pancake

Malzemeler
*3 adet yumurta
*140 ml süt
*115 gr un
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu
*1 fiske tuz

Yapılışı

Yumurta aklarını ve sarısını ayrı ayrı kaplara karışmayacak şekilde ayırın.Yumurta aklarına bir fiske tuzu ekleyip köpürene kadar çırpın.5-6 dakika sonra yumurtlar kar haline gelecek bembeyaz olacak.Ve karışımdan çırpma telinizi yukarı doğru kaldırdığınıza bir tepecik oluşacak.Bu tepecik oluşunca çırpmaya devam etmeyin.Aklar hazır demektir.
Diğer tarafta yumurta sarılarını çırpın.Eğer şeker ekleyecekseniz şekerle beraber çırpın.Ben eklemedim o yüzden sadece yumurta sarıları sütü unu ve kabartma tozunu ekleyip çırptım.
Daha sonra yumurta aklarını unlu karışıma ekleyin ve akları çok söndürmeden karıştırın.Köpükler çok fazla kaybolmuyor.Köpük köpük bir karışım oluyor zaten.
Sonra büyük bir tavaya azıcık yağ koyarak tavayı kızdırın.Ve ocağınızın altını kısın.Çok çabuk piştikleri için aman yakmayın.Küçük boy bir kepçeyle karışımdan alın.Ama kepçenizi çok fazla doldurmayın.Düzgünce yayın.Kepçenizin tersiyle biraz üzerini düzeltin.Altını kontrol edin hemen piştikleri için çok çabuk kızarıyorlar.
Bu şekilde iki tarafınıda kızarana kadar pişirin.Ben büyük bir teflon tavada 4 tane pişirdim.Büyük tava kullanmanızı tavsiye ederim.
Pankekinizi bal,reçel,tahin pekmez,nutella gibi tatlı ürünlerle yada krem peynir gibi şeylerlede tüketebilirsiniz.
Eğer şeker eklemek isterseniz 3 tatlı kaşığı kadar toz şeker yada pudra şekeri ekleyebilirsiniz.




7 Kasım 2013 Perşembe

Püre Yatağında Soslu Biftek


Bu aralar evimizin tablo asmaktan bıkmadığımız duvarlarını biraz daha doldurmak için resimler yapıyorum.Resim kursuna başlayalı epey oluyor ama ben henüz iki resim yapabildim.Yani anlayacağınız bugünlerde resimlerle uğraşıyorum.Ama biraz ağırdan gidiyorum.Acemilik resimlerimden iki tanesini yayınlıyorum.Bakalım beğenecekmisiniz.
Neyse ben bu akşam sizlere güzel bi çorba tarifi verecekken son anda soslu biftekte karar kıldım.Patates püreli yumuşacık yatağın üzerine uzanmış olan biftek dilimleri bloğumun bu akşamki yazısı:)
Şöyle bol sütlü,tereyağlı patates püresini sevmeyen varmı aranızda.Sizi bilmem ama ben hiç bıkmadan yiyebilirim sanırım.Nasıl severim anlatamam.Hele hele etin yanında hep olsun isterim.Artık yavaş yavaş tarifime geçiyorum.Herkese iyi akşamlar
Sevgiler



                  



Püre yatağında soslu biftek

Bifteğin hazırlanışı

Malzemeler
7-8 parça biftek
Domates sosu
Baharatlar (kekik,pulbiber,biberiye,köri,karabiber)
Tuz
Sıcak su
Sıvıyağ

Yapılışı
Etlerinizi sıvıyağ koyduğunuz tavanıza alın.Önlü arkalı hafifçe rengi dönene kadar kızartın.
Ayrı bi yerde domates sosunuzu hazırlayın.Ben evdeki kışlık domates sosunu kullandım.Siz yoksa salçada kullanabilirsiniz.Baharatlarınızıda ekleyin.Sosu bol kullanmıyorsanız azıcık su ilaveside yapabilirsiniz isterseniz.
Siz nasıl pişirirsiniz bilmem ama ben düdüklüde etleri sosuyla beraber 25 dakika kadar pişirdim.Lokum gibi oldular.

                             

Püre için
7 adet patates
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kadar tereyağ
Tuz
Muskat rendesi

Yapılışı
Patatesleri iyice yumuşayana kadar pişirin.Sonrasında iyice ezin pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın.Azar azar sütünüzü ilave edin.tereyağıda ekleyip patateslerin sütü çekmesini sağlayın,Baharatlarınızıda ekleyin.Ve püreniz hazır.

En son olarak püreyi tabağa yayın ve üzerine etlerinizi dizin.Ve yemeğimiz servise hazır
Herkese afiyet olsun.